Количка

0 артикула

      

Вижте всички статии

Етикети за хранителни продукти - как да изберем подходящ материал

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

ЕТИКЕТИ ЗА ХРАНИОгромното разнообразие от самозалепващи материали за производство на етикети за хранителната индустрия може да Ви даде стотици възможности и начини да представите Вашия бранд и продукт по най-добрия начин, но именно това многообразие прави избора на подходящия материал с подходящото лепило нелесна задача.

 

Като производител на етикети с дългогодишен опит, ще се опитаме да Ви предоставим информация за всеки един самозалепващ материал, използван за производство на етикети за хранителни продукти.

Различните материали имат специфични свойства и характеристики като визия, усещане, устойчивост и възможност да залепват върху различни повърхности.

 

Етикетите се състоят от три отделни слоя:

  • лицев материал за етикетите - най-често хартия или фолио, върху които се печата;
  • лепило, нанесено върху гърба на лицевия материал;
  • носеща подложка за етикети – силиконизирана хартия или фолио, върху която първоначално са залепени етикетите на ролка.

Първото нещо, с което трябва да се съобразите при избора на материал за Вашите етикети, е опаковката на продукта, върху който ще се лепи етикетът. Обикновено стандартните лепила имат някаква универсалност и добре залепват върху пластмаса, метал, стъкло и картон, но винаги трябва да имате едно на ум, че при несъвместимост между лепилото и материала на опаковката могат да възникнат проблеми с етикетирането.

Друг фактор при избора на материала за производството на етикети е средата, в която се извършва етикетирането. В процеса на ръчното или автоматично поставяне на етикетите върху Вашите продукти, негативно могат да повлияят температурата на етикетите или на продукта, влажността на средата или етикетите, запрашеност на продукта, омазняване, влага или конденз, химически вещества и др. За да се избегнат всички тези негативни фактори и да се гарантира качество в процеса на етикетиране, е необходимо да се познават добре видовете материали и лепила, за да се избере най-подходящата комбинация за всеки конкретен случай.

 

ЛИЦЕВ МАТЕРИАЛ ЗА ЕТИКЕТИ:

 

Бяла полугланцова хартия - Това е хартия с машинно обработена повърхност за получаване на добра гладкост, подходяща за печат с повечето конвенционални печатни технологии. Както повечето хартиени материали тя не е устойчива на влага, мазнини и химикали. Не е подходяща за етикети, които да издържат в по-агресивни условия, не притежава добра механична устойчивост. Точно специфичните й характеристики и добро съотношение цена-качество я правят най-масово използваната хартия за производство на етикети за хранителната индустрия. Най-често тя се комбинира с перманентно/универсално лепило, отстраняемо лепило или такова за замразени продукти.

 

Термодиректни хартия - Представлява бяла матова хартия с нанесено допълнително термо-чувствително покритие. Най-често върху термо етикети се печатат текстове, графики и баркодове в един цвят, с помощта на термодиректни баркод принтери и везни. Термоетикетите също могат предварително да се напечатат пълноцветно със стандартните печатни технологии. Те могат да се комбинират с перманентно/универсално лепило, отстраняемо лепило или такова за замразени продукти, в зависимост от специфичното предназначение на етикетите. Повечето производители на термодиректни самозалепващи хартии за етикети предлагат основно два вида - Thermal Eco – термодиректна хартия без защитно покритие, която се използва най-често от везни в супермаркети и магазини и Thermal Top – с допълнително защитно покритие на термослоя и самата хартия, което повишава устойчивостта на етикетите на влага и мазнини и ги прави подходящи за замразени продукти, млечни и месни продукти.

 

 

 

Фолийни материали

Най-масовите фолийни материали, които се използват за изработка на етикети в хранителната индустрия, са бял или прозрачен полипропилен (BOPP), гланцов или матов. Този материал се предлага и във вариант с термодиректно покритие и може да се използва за допечатване на везни или термодиректни принтери. Тази комбинация може да направи фолийният етикет едновременно да изглежда луксозен и същевременно да е функционален и много устойчив. Фолийните етикети са подходящи за продукти, съхранявани при изключително висока влажност. Те са устойчиви на мазнини и са подходящи за млечни, месни продукти, олио, зехтин и др.

 

 

ЛЕПИЛА ЗА ЗАЛЕПВАНЕ НА ЕТИКЕТИ:

 

Перманентно/универсално лепило

 Универсалното лепило е подходящо за залепване върху картонени опаковки, стъклени бутилки, някои пластмасови опаковки и метал. То покрива голям спектър от приложения, но при специфични приложения се препоръчва използването на специализирани лепила, разработени да отговорят на съответните изисквания.

 

Отстраняемо лепило

 Това лепило е разработено да залепва добре върху немного груби повърхности. Етикетите с отстраняемо  лепило могат да бъдат лесно отлепени и залепени отново в случай на неправилно залепване. Това лепило се използва и в случаите, в които не трябва да остават следи и остатъци при отстраняване на етикета от продукта. Лепилото може да не се отстранява съвсем чисто върху много гладки повърхности.

 

Лепило за замразени продукти

При нужда от етикети, които трябва да се поставят върху мокри повърхности, предварително замразени продукти или такива, които ще бъдат съхранявани или транспортирани при отрицателни температури, може да се използва комбинация от лицев материал и лепило за замразени продукти.

 

НОСЕЩА ПОДЛОЖКА ЗА ЕТИКЕТИ:

Най-често за подложка се използва силиконизирана хартия, но в случай на използване на апликатор за етикети с много висока производителност, по-подходяща е фолийната подложка. Тя е по-здрава и не се къса в процеса на етикетиране. Друго нейно предимство е възможността да се рециклира.

 

Нашите специалисти са на разположение да Ви помогнат да направите правилния избор за Вашите етикети, който напълно да отговори едновременно на визията на бранда, процеса на етикетиране и изискванията за съхранение на продуктите.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Услуги


Разработване на дизайн на етикети


Изготвяне на цветни проби и мостри на етикети


Печат на къси серии етикети на ролка на термотрансферен принтер


Печат на къси серии пълноцветни етикети на ролка на мастилено-струен и лазерен принтер


Печат на текстилни етикети


Цепене на сатен и тафта по размер


Изработване на фирмени печати


Ремонт, гаранционен и извънгаранционен сервиз на баркод принтери, баркод скенери и апликатори за етикети