Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

RFID етикети и RFID тагове

RFID тагове

RFID етикети за идентификация и проследяване на продукти

 

RFID е съкращение на “Radio-Frequency Identification”. Това е технология, позволяваща да се записва и чете многократно цифрова информация в RFID етикети.

 

RFID етикетите (тагове) се използват най-често за идентификация и проследяване на обекти, продукти или стоки. Те се закрепват или вграждат в тях и по този начин им дават индивидуална цифрова идентификация. Състоят се от два основни компонента – антена, която изпраща и приема сигнали и чип, в който се съхранява записаната цифрова информация (може да съдържа сериен номер, информация за продукта, партида, дата на производство и др.).

 

RFID таговете се делят на пасивни и активни.

Пасивните се захранват с енергия от антената на четеца. Те са много по-разпространени, по-евтини и лесни за приложение. Смарт етикетите са пасивни RFID етикети, които представляват самозалепващи хартиени или фолийни етикети, в които е вградена антена и чип и съвместяват и двете технологии – RFID и баркод.

Те могат да бъдат допечатвани и кодирани с термотрансферен баркод принтер с вграден RFID модул. Етикетите също така могат да бъдат предварително напечатани на флексо или друга конвенционална технология, след което в тях да се вградят антената и чипа.

Активните RFID етикети се захранват от вградена батерия в тях, която може да бъде и соларна. Tе се ползват в специфични приложения, могат да постигнат по-голям обхват на четене и обикновено са във формата на тагове. В тях може да има вградена и допълнителна електроника, сензори и дори микропроцесор и комуникационни портове, в зависимост от предназначението им.

 

Едно от предимствата на RFID технологията пред баркод етикетите е възможността едновременно да се прочетат множество етикети за много кратко време без да е необходимо RFID четецът да има пряк визуален контакт с етикета. Продуктите могат да бъдат идентифицирани дори когато са в кашоните върху палетите или по рафтовете. При използването на баркод, четящото устройство чете етикетите един по eдин и при пряка видимост.

Другото предимство на тази технология е възможността многократно да се записва и променя информацията в един и същи смарт етикет, като и обемът на тази информация може да бъде многократно повече в сравнение с тази, записана дори в 2D баркод.

 

RFID етикетите намират приложение в различни индустрии.

 

В търговията и производството на облекла и дрехи, козметиката, фармацията и хранителната индустрия се използват за:

 

  • по-лесна и бърза инвентаризация в търговските обекти и веригата за доставки;
  • защита на марката от фалшификации - всеки един RFID етикет има уникален идентификационен номер, който не може да бъде копиран или променян
  • повече информация за  произхода на продукта и неговите съставки;
  • участие в промоции;
  • създаване на по-тясна персонализирана връзка между марката и крайния потребител.

 

В логистиката, авиацията, автомобилостроенето, електрониката RFID технологиите навлизат много бързо, като основната функция е локализирането и проследяването от начало докрай на пратки, багаж, резервни части, компоненти или готови продукти. Освен бързата и прецизна инвентаризация, използването на RFID в тези индустрии също може да се използва като защита от фалшификати, измами и кражби.

Поради високата си надеждност RFID технологията се превръща в основа при изграждането на системи за проследимост (track and trace) и все повече компании се доверяват на тази технология.

 

За запитвания относно изработка на RFID етикети, моля изпратете запитване или имейл на sales@dilcom.com.