Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Войната с пластмасата засяга опаковъчната индустрия

Войната с пластмасата засяга опаковъчната индустрия

Етикети за опаковкиНа Световния икономически форум в края на 2018 г. редица компании от ранга на Евиан, Марс, Маркс и Спенсър, Пепси, Кока-кола, Юниливър, Уолмарт и Лореал обявиха намеренията си да направят 100% рециклируеми своите опаковки в следващите до 10 години. Това обещание получиха в отговор стотици хиляди потребители, които притискат брандовете да поемат повече отговорност и да създават по-щадящи природата опаковки.

  

Проблемът обаче е не толкова в пластмасата, колкото в това, че тя се хвърля без да се рециклира. Гъвкавите опаковки всъщност спестяват енергия при производството и транспорта. Найлонът, който покрива сиренето или краставицата и който е дефиницията за замърсител на околната среда, всъщност е също толкова полезен в хранително-вкусовата промишленост, защото удължава годността на храната. Тя самата има огромно влияние върху околната среда, тъй като предизвиква климатични промени, замърсяване на водата, изтощаване на почвите, намаляване на биоразнообразието и насищане на природата с азот и фосфор.

  

Освен това хранителните отпадъци са основен източник на парникови газове, най-вече под формата на метан, които са поне 25 пъти по-вредни от въглеродния диоксид. И при все това гъвкавите опаковки остават трудни за отделяне и рециклиране, като повечето завършват своя жизнен път на сметището.

   

Едно от възможните решения на този проблем е вграденото етикетиране, при което етикетът и опаковката се сливат като по този начин правят цялостния продуктов контейнер напълно рециклируем. Освен това вградените етикети са по-леки и компактни, което ги прави по-лесни за транспортиране. В тази връзка Дилком България инвестира в нова машина за създаване на именно такива етикети, които могат да се вграждат в опаковката. Тя ще влезе в експлоатация в края на февруари 2019 г.

  

Вградените етикети определено не са единственото решение във войната с пластмасата, но със сигурност са едно от най-добрите и лесно приложими решения в нея днес с мисъл за влиянието върху околната среда в бъдеще. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари