Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Етикети за логистиката - решения и материали

 Етикети за логистиката - решения и материали

Етикети за логистика

Логистичен етикет е всеки стандартизиран етикет за етикетиране и идентификация на продукти, пратки и палети. Използвайки етикета, логистичната единица може да бъде проследена през цялата верига на доставки от производството на продукта до достигането му до крайния клиент.

 

Логистичните етикети се използват в търговия на едро и дребно, хранително-вкусовата промишленост и други индустрии. Етикетите, които Дилком произвежда са решение, изцяло съобразено със стандартите за необходимите качество и технически параметри на логистичните етикети.

 

Изборът на подходящ материал за изработка на логистични етикети зависи от условията на съхранение и транспортиране и начина на приложение на етикета – самозалепващ или несамозалепващ.

 

Самозалепващите етикети са най-популярните в логистиката, защото те осигурява необходимите качества и издръжливост. Налична е широка гама от материали и лепила, които трябва да бъдат внимателно избрани, в зависимост от условията, при които ще се ползва етикетът.

 

При използването на опаковки за многократна употреба самозалепващият етикет не е подходящ от практична и естетична гледна точка, тъй като при отстраняването му остава лепило. В този случай се препоръчват несамозалепващи етикети от картон или фолио, с подходяща форма, които се поставят в специални гнезда.

 

По-простото решение е използването на самозалепващи кръгчета от Duct tape, с които етикетът се закрепва и служи за идентификация на логистичната единица.

 

Самозалепващите етикети за логистиката могат да бъдат изработени от хартия или фолио. В повечето случаи, поради по-ниската цена, предпочитани oт клиентите са самозалепващите хартиени етикети. Те са два вида - термодиректни етикети, използвани главно за краткосрочни маркировки и термотрансферни етикети, които се отпечатват с термотрансферна лента.

 

Баркодът, отпечатан върху термотрансферните етикети, е дълготраен и продуктите, етикетирани с тях, могат да се съхраняват в затворени складове за много дълго време.

 

Хартиените етикети не са подходящи в случаите, когато продуктът или палетът са изложени на външни атмосферни условия.

 

В този случай препоръчваме използването на фолийни етикети полиестерни етикети, полипропиленови или полиетиленови. Те най-често намират приложение в строителната индустрия, защото за приложението е необходимо продуктите да се съхраняват на открито.

 

При избора на етикета огромна роля играе и добре подбраното лепило, за да се гарантира правилното залепване на етикета към повърхността и неговата издръжливост и дълготрайност.

 

Все по-голяма популярност набират логистичните RFID етикети, въпреки по-високата цена. За разлика от баркод системите, при RFID системите, вместо използването на оптичен скенер, който чете баркода, се използват радио вълни за четене на данните от чип, известен като RFID таг. Тази технология предлага много повече предимства от баркод технологията.

 

Неправилно подбраните материали могат да доведат до нечетливост на кода, лесно разлепване на етикета от продукта и непредвидени разходи.

 

Дилком печата и логистични етикети gs1, съобразено със стандартите gs1 България. Стандартът gs1 осигурява необходимите качество и технически параметри на логистичните етикети. Всеки стандартен gs1 логистичен етикет се състои от три секции - информация в свободен формат (в България най-често преведена на български език), данни в четим текстови вид и баркодове.

 

Дилком разглежда индивидуално всяко запитване от клиентите и избира подходящото решение, в зависимост от конкретните нужди.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари