Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Лесно отстраняеми етикети и тяхното приложение

Лесно отстраняеми етикети и тяхното приложение

Етикети с лесно отстранимо лепило

Изборът на подходящото лепило за Вашите етикети често изисква задълбочени познания по темата. Това се дължи на голямото разнообразие от изисквания, на които дадено лепило трябва да отговори спрямо различните приложения и функции на етикета.

 

За да се съобразят с нуждите на различните производители, лепилата за етикети основно биват разделени на два вида – перманентни лепила и лесно отстраняеми лепила. Когато избирате Вашите етикети, е важно да сте запознати с предимствата и недостатъците на тези два основни типа лепила. Прочетете статията, за да научите повече за перманентните и лесно отстранимите етикети.

 

Етикети с перманентно лепило

Най-често използваните лепила за етикети са перманентните, тъй като те осигуряват много силна адхезия и са по-икономично решение за повечето приложения. Ако етикетът Ви трябва да бъде залепен по време на целия живот на експлоатация на продукта, то тогава използването на перманентни самозалепващи етикети е препоръчително.

 

За да изберете подходящи постоянни етикети, трябва да се съобразите с условията в средата на апликиране, съхранение и използване на маркирания продукт. Фактори като температура, влага, третиране с различни вещества и други могат да повлияят на адхезията и да увредят етикета, затова трябва да се допитате до специалисти преди да поръчате своите етикети на ролка. Те ще Ви помогнат да намерите устойчиви на атмосферни условия етикети.

 

Перманентните етикети са специално създадени за еднократно поставяне. Те използват изключително силно лепило, което създава много здрава връзка между етикета и повърхността. Един от главните им недостатъци е обаче, че ако клиент желае да премахне етикет с постоянно лепило от даден продукт, това може да наруши външния вид на изделието- той може да разкъса повърхността на опаковката/продукта по време на отстраняването и ще остави следи от лепило, където е бил поставен. Самият етикет също най-вероятно ще се разкъса, оставяйки части от етикета върху продукта.

 

Перманентните етикети са приложими в случаите, в които отслабването на адхезията би причинило загуба на ключова информация или невъзможност за проследяване на изделието. Една от тесните специализации на Дилком е печатът на перманентни етикети за всякакви приложения. Тяхната здрава адхезия може да се запази през целия период на експлоатация на продукта.

 

Етикети с лесно отстраняемо лепило

Подобно на етикетите с постоянно лепило, етикетите с лепило за лесно отстраняване създават адхезивна връзка с повърхността, върху която са поставени. Главната разлика между тях е в начина, по който те могат да бъдат премахнати. Етикетите с лесно отстраняемо лепило са специално създадени, за да могат да се премахват бързо и без усилие, като не оставят следи от лепило и не нараняват продукта и самия етикет. Препоръчва се да се използват за:

 

  • временно етикетиране на продукти;
  • когато клиентът би искал да премахне етикета без да уврежда продукта или без да остават следи от лепило;
  • опресняване на данни за продукт;
  • преместване на етикет, ако e неправилно залепен.

 

Лесно отстраними етикети, които не оставят следи от лепило

В много случаи, възможността да извършвате тези действия може да повлияе положително на бранда Ви. Представете си ситуация, в която Вие купувате стъклена чаша и искате да премахнете нейния етикет. Мъчите се да го премахнете по всякакъв начин, драскате го с нокът, опитвате се да го отмиете с вода или препарат, търкате го с мокра кърпа, но част от етикета или лепилото все още са там. Ако беше избрано подходящо лепило и етикети, всичко това би могло да се избегне.

 

Затова, ако продуктът позволява, специалистите на Дилком препоръчват етикети с лесно отстранимо лепило вместо перманентни етикети на производителите, чиито клиенти биха искали лесно да премахнат етикета без да остават следи от него.

 

Специфично за лесно отстраняемите етикети е също, че няма нужда от прилагане на външен агент, за да се разруши лепилната връзка. По това те се различават от други етикети, които могат да се премахват напълно, като например етикети за мокри кърпички, водоразтворимите етикети или отмиващите се етикети (wash-off). Този алтернативен метод се основава на прилагането на вода върху етикета, за да може да бъде премахнат. Поради факта, че могат да се премахват безпроблемно, без да има нужда от външен агент или машина, лесно отстраняемите етикети се използват както като стандартни, така и като етикети с нестандартни приложения.

 

Материалът, от който е изработена повърхността, върху която ще се постави етикетът, оказва влияние върху адхезията на лепилото за лесно отстраняване. Тези етикети могат да се използват за много различни повърхности, но видът лепило трябва да е съобразен с материала, защото лепилото, което би донесло най-добри резултати върху например стъкло, е различно от това за груба пластмаса. Ако имате въпроси относно най-подходящото лепило за Вашето приложение, свържете се с нашите специалисти на sales@dilcom.com.

 

Друга информация, която трябва да знаете, преди да изберете специфично лесно отстраняемо лепило за етикети е за какъв период от време е необходимо етикетът да може да се премахва. Лепилото на повечето такива етикети става по-силно и понякога почти перманентно с течение на времето. Този период за някои лепила е сравнително кратък – например времето между етикетиране на плод и отстраняването на етикета от клиента е сравнително кратко, затова избраното лепило може да има малък срок за лесно отстраняване.

 

За други лепила този срок е много по-дълъг. Те се използват примерно за маркиране на кухненски принадлежности, които може да седят в склад или на щанд в магазин дълго време преди да достигнат до клиента, който би искал да премахне лесно етикета.  

 

 

Приложения

Лесно отстраняемите етикети са гъвкаво решение, което е подходящо за специфичен набор от индустрии. Те могат да се използват за редица приложения, сред които:

Лесно отстраними стикери за хранителни продукти

  • Етикетиране на хранителни продукти: при маркирането на храни, особено пресни продукти, свойството за лесно отстраняване на поставения етикет е ключово. Клиентите ще могат лесно да премахнат етикета преди консумация, като няма да останат следи от лепило по хранителния продукт.

 

  • Етикетиране на стоки: остатъци от лепило или части от самия етикет, останали по закупен продукт или подарък, като например рамка за снимка или порцеланов съд, могат да развалят атрактивния външен вид на Вашия продукт. Ако клиентите Ви искат да премахнат цена или промоционален стикер, чистото отлепяне на етикета е изключително важно.

 

  • Стикери за стъкло на превозни средства: стандартните информационни стикери, които се поставят от вътрешната страна на автомобили, са изключително трудни за премахване и често оставят следи от лепило по стъклото. За да се избегнат тези неприятни последствия, етикетите с лепило за лесно отстраняване са перфектно решение за това приложение.

  • Временни етикети върху машини/оборудване: в индустриална обстановка често се налага дадени машини да бъдат обозначени с временна информация за неизправност, нужда от почистване или др. Лесно отстраняемите етикети са подходящи за включване на тези временни дани. С тях тази информация може да бъде поставена и премахната бързо и лесно, без лепкави остатъци по машината.

  • Защита от надраскване на дисплеи и хромирани части: В процесите на производство в автомобилостроенето, електрониката, домакинските уреди и др., често се използват етикети, имащи допълнителната функция да защитават по-деликатните повърхности от надраскване.

  • Етикетиране на вино и други скъпи алкохолни продукти: при тях често се използват етикети които за кратък период след етикетирането могат да се премахнат без следа или да се наместят, ако са накриво залепени. Това спомага за намаляване на брака от неправилно етикетиране.

  • Промоционални етикети: Много магазини често провеждат временни промоции и сезонни разпродажби на определени артикули. Ако използват лесно отстраняеми етикети за обозначаване на тази информация, то след изтичане на промоционалния период, те могат лесно да премахнат стикера без да оставят следи върху продукта и/или етикета с оригиналната цена.

  • Елементи за брандиране: лесно отстраняемите етикети могат да се използват по креативни начини, които могат да подобрят имиджа на Вашата марка. Примери за това са – лесно отстраняеми стикери с различни форми, покрития и цветове, които закриват печатна кореспонденция, покани, флаери, брошури и др.

  • Тези етикети са изключително полезни също за етикетиране на предмети/кашони при преместване в ново жилище/офис пространство или за краткосрочно съхранение в склад.

 

В заключение, всяко приложение има специфичен набор от изисквания, които само най-подходящото лепило може да изпълни. Ако сте информирани за различните видове лепила за етикети, ще можете да вземете най-подходящото решение за Вашите продукти.

 

Ако имате въпроси или нужда от съвет, екипът на Дилком е тук, за да Ви помогне! Свържете се с нас на sales@dilcom.com и ние ще се радваме да Ви насочим към най-правилното решение за печат на етикети. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари