Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Термодиректен или термотрансферен печат на етикети

Термодиректен или термотрансферен печат на етикети

Термопечатът е една от най-развитите и често срещани технологии за печат на етикети с баркод и друга променлива информация. Баркодовете, отпечатани по този начин, са висококачествени и с прецизен контур, което гарантира безпроблемно сканиране и проследяване на продуктите. Променливите данни като баркод и серийни номера се използват в много от днешните работни процеси, сред които са продуктовото проследяване, борбата с фалшифицирането, логистиката и спазването на законови стандарти в различните индустрии. При тези приложения, устойчивостта на печата е изключително важна.

 

Съществуват два вида термопечат – термодиректен и термотрансферен. Някои принтери за етикети позволяват работа само с един от двата метода, затова е важно да съобразите избора на принтер с предназначението на Вашите етикети. В тази статия ще Ви запознаем с двете технологии, за да Ви помогнем да вземете правилното решение за печат на Вашите етикети, в зависимост от специфичното им приложение.   

 

Термотрансферен печат на етикети

 

Печат на етикети с термотрансферен принтер

Термотрансферният печат е широко разпространен в много индустрии по цял свят. При термотрансферната технология елементите на печатащата глава подават прецизно топлина върху преминаващата термотрансферна лента, което я кара да се разтопи върху етикета и да оформи предварително зададено изображение. Етикетът абсорбира мастилото и по този начин желаната информация се трансферира върху печатния носител.

 

Термотрансферният печат е приложим, когато има нужда от производството на етикети със строги изисквания по отношение на качеството на отпечатаното изображение, както и трайността и гъвкавостта на материала на етикета, защото този метод предоставя най-трайните резултати. Използването на термотрансферни принтери е стандартният избор при необходимост от едноцветен печат на етикети. Възможностите на този метод са големи, защото той позволява печат на голямо разнообразие от етикети по индивидуална заявка, с най-различни спецификации.

 

Това е една от най-често използваните технологии за печат на баркодове и променлива информация върху висококачествени, издръжливи етикети за идентификация на продукти – те съдържат информация като серийни номера, дата, цена, срок на годност, партиден номер и друга информация.

 

Висококачественият печат с термотрансферни етикетни принтери е сигурна техника, която осигурява дълготрайни резултати при печат на променлива информация.

 

Печатът на тези данни е изключително значим в много индустрии, като например автомобилостроенето. В този сектор, много от частите на превозните средства трябва да са обозначени с баркод и друга променлива информация, която да осигурява дългосрочна възможност за сканиране и проследяване. Поради тежките условия като излагане на екстремни температури, триене, масло и UV светлина, отпечатъкът трябва да е изключително издръжлив и устойчив. Термотрансферният печат е доказано решение за тези нужди и успява да даде резултати, които да задоволят дори и най-взискателните индустриални стандарти.

 

С тази технология също могат да се печатат интересни етикети за маркетинг цели или подпомагане в борбата срещу фалшифицирането. В зависимост от специфичната термотрансферна лента, която използвате, може да печатате етикети в различни цветове, етикети с холограмен отпечатък, UV флуоресцентни етикети и скреч етикети.

 

Поради многото възможности и добри качества на тази технология, термотрансферният печат е широко разпространен. Характерно за него е, че принтерът, термотрансферната лента и печатният носител работят заедно, като обединена система. Изборът на тези елементи има пряко значение за възможността за сканиране и четимостта и надеждността на Вашите етикети. За да се постигнат оптимални резултати и възможно най-издръжлив печат, те трябва да са внимателно съобразени един с друг.

 

 

Печат на етикети с термодиректен принтер

Термодиректен печат на етикети

 

Термодиректният печат е процес, при който изображението се формира, когато се отдели топлина от печатащата глава директно върху специална термо хартия, докато хартията преминава под главата. Това предизвиква химическа реакция в специалния чувствителен на топлина слой на термо материала, с който са покрити етикетите. Покритието почернява (или се оцветява в друг цвят) в зоните, където е директно нагрято.

 

При печата с термодиректен метод не се изисква лента, тонер или мастило, а само химически обработена термо хартия. Поради тази причина, един термодиректен принтер може да е по-лесен за използване и по-бърз от термотрансферен принтер, защото се пести време при презареждане. Друго предимство на този метод е, че се образуват по-малко отпадъци, защото има нужда от по-малко материали. В сравнение с термотрансферния метод, тази технология е по-екологично чист начин за печат на етикети на ролка, чрез който се намаляват емисиите на въглероден диоксид. 

 

Главният недостатък на термодиректната технология е, че напечатаното изображение може да избледнее след определен период от време. Термо хартията и отпечатъкът са чувствителни към светлина, топлина, химически вещества и абразивност. Ако те са изложени на тези фактори, материалът ще потъмнее и текстът и баркодът няма да са четими. Поради тези причини, животът на етикетите е кратък и термодиректният метод не се препоръчва, когато е нужна дълготрайна идентификация на продукти. 

 

Друг недостатък на тази технология е, че в момента на предаване на топлина, печатащата глава е в директен контакт с етикетите, които е възможно да са с груба или неравна повърхност, или да са напрашени. Това води до износване и увеличени разходи за подмяна на главата, която е една от най-важните части на етикетен принтер.

 

Термо етикетите са висококачествено, ефективно и гъвкаво решение за много отделни приложения. Те могат да имат много различна степен на четимост по време на експлоатацията, в зависимост от средата и начина на използване. Например, етикетите за термодиректен печат биха могли да издържат шест месеца в склад, но не и когато етикетираният продукт се държи навън.

 

Затова този метод се използва най-често за етикети с общо предназначение, които имат кратък живот. Термодиректният печат е подходящ за логистични етикети, самозалепващи етикети, билети за събития, пропуски за посетители и други подобни приложения.

 

В заключение, двата вида термопечат са изключително широко разпространени, защото те гарантират ясен отпечатък и прецизен контур и са висококачествено решение за много различни индустрии и приложения. Поради горепосочените характеристики, термотрансферният печат се препоръчва в случаите, в които Ви трябват големи количества етикети и искате да предпазите печатащата глава и когато напечатаното изображение трябва да е трайно, четливо за дълъг период от време и устойчиво на топлина, химикали и други тежки условия.

 

Ако не търсите такова издръжливо решение, а имате нужда от обикновени етикети с кратък период на експлоатация, може да използвате термодиректен метод. За да се постигнат оптимални резултати, е много важно да съобразите Вашето специфично приложение с желаната технология за термопечат.

 

Дилком предлага широка гама от термотрансферни и термодиректни етикетни принтери с високо качество, издръжливост, висока резолюция 300 dpi или повече, достъп до информация, записана в база данни, и високи скорости на печат.

 

Ако имате нужда от повече информация или безплатна консултация, моля, направете запитване или се свържете с нас на имейл sales@dilcom.com. Като компания с 19 години опит в сферата на етикетирането, ние можем да Ви предложим правилното решение, специално съобразено с Вашите бизнес нужди и изисквания.  

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари