Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Защитни етикети - средство за борба с фалшифицирането

Защитни етикети - средство за борба с фалшифицирането

Защо да използвате Вашите етикети като средство за борба с фалшифицирането на продукти?

 

Етикети защита

Етикетите могат да са изключително полезен и ефективен начин да защитите продуктите си от фалшифициране и подправяне, както и да определите автентичността на даден артикул по време на всички етапи от веригата за доставки. Съществува голямо разнообразие от системи за опаковане, които също са много полезни в борбата с фалшифицирането, но защитните етикети са може би най-лесният и разпознаваем начин, по който потребителите могат да определят автентичността на даден продукт.

 

През последните десетилетия технологиите за производство на етикети се развиват изключително бързо. Това развитие помага на производителите да изберат най-подходящата технология за защита на техните продукти. Съвременните технологични възможности позволяват печат на етикети с явни или скрити елементи, които служат за предотвратяване на фалшифицирането.

 

Явни елементи: тяхното наименование разкрива точно какво представляват те. Тези елементи се намират върху етикета и са видими за потребителите. Те обикновено са по-икономичен избор от скритите елементи.

Примери за това са специални фолиа, лазерно изрязване на уникални малки форми или изображения върху етикета, защитни VOID етикети, разрушаващи се етикети и някои специални ефекти като например холограми, топъл или студен фолиен печат, печат на тактилни знаци, печат със специални термотрансферни ленти и др. Колкото повече и по-сложни явни елементи се използват за етикета на дадена марка, толкова по-трудно и скъпо ще е той да бъде фалшифициран.

 

Скрити елементи: тези мерки за сигурност не са видими или лесноразбираеми от купувачите (и потенциалните фалшификатори), а са скрити елементи, които се използват като допълнителна защита и/или за проследяване на продукти по време на веригата за доставки. Често за тяхното разчитане има нужда от специален уред или използване на реактив.

 

Такива са етикетите, напечатани със специални защитни мастила - UV флуоресцентни мастила, специални термочувствителни или влагочувствителни мастила, мастила с вграден аромат, мастила или хартии, съдържащи маркер, който се детектира със специални електронни детектори. Използват се също специални термотрансферни ленти с вградени елементи на защита, хартии с вградени нишки или цветни вътрешни слоеве.

 

За по-добра сигурност специалистите по защита от фалшифициране препоръчват използването на няколко вида защити в комбинация от явни и скрити елементи. Специфичната комбинация обаче зависи до голяма степен от самия продукт, марката, риска от фалшификация или подправяне и бюджета на производителите.

 

Дилком разполага с широка гама от съвременни, гъвкави решения, които могат да се съгласуват с Вашето специфично приложение, за да Ви предложим най-сигурното и подходящо решение за Вашия бизнес.

 

Защитни етикети тип VOID

Защитни етикети VOID

 

Този вид защитни етикети са изработени от уникално съчетание от лепилен слой и ламинат. VOID етикетите са трудни за премахване, като при опит за отстраняване на етикета, основата се разслоява и се разкрива ясно четлив надпис „VOID” върху етикета или продукта. Отлепеното покритие не може да се постави обратно без видими следи. Етикетите, чиято цялост не е нарушена, показват, че продуктът е запечатан и оригинален.

 

Поради това специално качество, защитните етикети VOID намират приложение като гаранционен стикер, защита от неоторизирано отваряне на опаковката на продукта и начин за предотвратяване на подправянето на информацията върху етикетираното изделие. Етикетите тип VOID се произвеждат от устойчив полиестер и най-често се печатат чрез термотрансферен принтер за етикети или пълноцветен дигитален печат. Те се използват в много индустрии, сред които електрониката (например при асемблиране на компютри), търговията и логистиката.

 

Саморазрушаващи се етикети

 

Саморазрушаващи се етикети

Защитните саморазрушаващи се етикети са произведени най-често от фолио на винилна основа и силно перманентно лепило. Характерно за тези самозалепващи етикети е, че адхезивната връзка между етикета и повърхността, върху която е поставен, е по-силна от тази между различните слоеве на етикета. Така при опит за отлепване на саморазрушаващия етикет, той се разкъсва и/или разслоява. Повторното му залепяне е невъзможно, оставяйки очевидна следа за намерение за подправяне.

 

За най-качествен и устойчив резултат, защитните саморазрушаващи се етикети се печатат с термотрансферен принтер, използвайки резинова термотрансферна лента.

 

Подобно на VOID етикетите, саморазрушаващите се етикети могат да се използват за гаранционни стикери и маркиране на продукти в много различни отрасли като например в електрониката, битовата техника, автомобилостроенето и фармацията. И на двата вида защитни етикети може да се печата разнообразна информация, баркодове и серийни номера, които осигуряват на всеки продукт (или част от продукт) уникална идентификация, данни за опити за подправяне и доказателство за автентичност. В резултат на това, рискът от фалшифициране и подправяне значително намалява.

 

 

RFID етикети за защитаRFID етикети и етикети с QR код

 

Една от най-сигурните технологии за защита е поставянето на уникален код на всеки продукт чрез печат на QR код или вграждане на RFID таг във всеки етикет.

 

Тези етикети използват RFID – технология, която позволява да се кодира и прочита многократно цифрова информация в RFID тагове. Те се наричат още смарт етикети и се използват най-често за идентификация и проследяване на продукти, както и като средство за защита от фалшификации или кражби. RFID етикетите за тези приложения са самозалепващи хартиени или фолийни етикети, в които има вградена антена и чип. Те могат да бъдат допечатвани и кодирани със специални баркод принтери за термотрансферен печат на етикети, които имат RFID модул.

 

Алтернативен начин за производство на персонализирани RFID етикети е с флексо печат или друга традиционна технология, след което в тях се вграждат антената и чипа. Тези компоненти на етикета позволяват едновременно да се прочетат голямо количество тагове за кратко време, като RFID четецът не е задължително да е в пряк визуален контакт с етикетите. Артикулите могат да бъдат проследени още докато са в кашони, преди да бъдат поставени на рафтовете.

 

Защитните RF етикети осигуряват средство за борба срещу фалшифицирането, защото всеки RFID етикет има уникален, неповторим идентификационен номер, който не може да бъде повторен или подправен след първоначалното кодиране от производителя. Те също са идеално решение за защита от фалшификации, защото всеки клиент със смартфон с вграден NFC четец може да прочете данните, записани в етикета, и да провери в базата данни на производителя, дали артикулът е оригинален. По аналогичен начин се използва и QR кодът.

 

Допълнително маркетинг предимство е, че потребителите по този начин могат да получат и допълнителна информация за продукта и марката като например промоции, произход, игри, инструкции за грижа и др. Тази възможност за „общуване“ с клиентите чрез смарт RFID етикети и етикети с QR код насърчава доверието и увереността в марката и следователно увеличава шанса те повторно да закупят продукт от същата марка.

 

 

Етикети с холограмаХолограмни етикети

 

Друг вид етикети, които в последните години се развиват значително и се превръщат в силни инструменти за предотвратяване на фалшифицирането на продукти, са холограмните етикети. Те са едни от най-трудните за фалшифициране, тъй като холограмният отпечатък не може да бъде копиран.

 

Те биват различни видове, в зависимост от изискванията за сигурност на специфичния продукт и следователно степента на защита, която етикетът трябва да предлага. Холограмните етикети с по-ниска степен на защита се изработват чрез холограмни фолиа за студен фолиен печат, топъл печат или специални термотрансферни ленти. Те са по-икономично решение и се използват най-често за първоначална идентификация на продукти и удостоверяване на автентичността на изделието по време на логистичния процес.

 

За максимална сигурност, холограмните етикети с висока степен на защита се изработват с персонализирано холограмно изображение, съдържащо голямо разнообразие от защитни елементи на тази технология. Те са по-скъпо решение, което е подходящо за специфични приложения в електрониката, фармацията, козметиката, търговията и др.

 

 

Защитни етикети със специално мастилоЕтикети със специални защитни мастила

 

На пазара се предлагат мастила с уникални свойства, които могат успешно да се използват за производство на етикети със защитни функции. Често използвани са UV, термочувствителни, влагочувствителни или чувствителни на натиск мастила, които променят цвета си еднократно. Те често се използват за печат на гаранционни етикети - играят ролята на индикатор за настъпило събитие като например експозиция на етикета съответно на UV светлина, високи и ниски температури, влага или натиск.

 

Също така се използват и като средство за защита на продукта от фалшификация - UV флуоресцентните мастила светят в определен цвят при облъчване с UV светлина, а мастилата с вграден аромат започват да излъчват миризма след разтъркване.

 

 

В заключение, в последните години се разработват много различни уникални технологии и етикети против фалшифициране и подправяне. За да изберете най-подходящото решение за Вашата марка, трябва да обмислите бюджета Ви, рискa от фалшифициране и изискванията на специфичното приложение. Ако имате нужда от допълнителни напътствия, не се колебайте да се свържете с екипа ни на sales@dilcom.com.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари