Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Съхранение на етикети - как да запазите качествата им

Съхранение на етикети - как да запазите качествата им

Съхранение на етикетиПравилно съхранение на етикети

 

Като производител на етикети, ние имаме желанието след като предоставим напечатаните етикети да сме сигурни, че клиентите ни ще могат да ги използват по най-оптималния начин.

 

Съхранението на етикети на пръв поглед може да изглежда лесно и незначимо, но това е много важен фактор за визията и успеха на Вашия продукт. В тази статия може да прочетете нашите напътствия, които ще Ви помогнат да ги поддържате в отлично състояние и да запазите техните качества, лепило и функционалност за по-дълъг период.

 

Не съхранявайте етикети при много ниски или високи температури

Подходящата температура за съхранение на повечето видове етикети – термодиректни етикети и фолийни етикети (полиестерни етикети, поплипропиленови етикети, полиетиленови етикети) – е между 15°C и 25°C (59°F - 77°F). Това се препоръчва както за периода на съхранение, така и при апликирането на етикетите. Излагането на температури по-високи от 25°C за продължителен период от време трябва да се избягва, защото топлината може да повреди етикетите.

 

Високите температури могат да причинят изтичане на лепилото – процес, при който лепилото може да проникне в останалите слоеве на етикетите и да ги направи негодни за допечатване на термотрансферен принтер или за поставяне чрез автоматичен или полуавтоматичен апликатор. Прекалено ниските температури на съхранение също могат да увредят лепилото. Особено ако то премине през процес на замръзване - трайно изгубва лепилните си свойства.

 

Не съхранявайте етикетите си при много ниска или висока влажност

Когато етикетите са във влажна среда, лепилото или хартията абсорбират тази влага и в резултат техните ъгли може да започнат да се изкривяват, обелват или свиват, а при термодиректните етикети се разрушава термодиректното покритие и намалява тяхната чувствителност. Идеалната влажност на въздуха за поддържане на отлично качество на повечето етикети е около 50%. Препоръчително е в помещения с ниска влажност да съхранявате Вашите етикети в найлонова или непрозрачна затворена опаковка, за да избегнете изсушаването на лепилото.

 

Избягвайте UV светлина

Директната слънчева светлина и UV лъчи ще предизвикат обезцветяване, избледняване или почерняване на етикетите с течение на времето. Ако средата, в която складирате етикетите, е изложена на тези условия и те не могат да се преместят на друго място, съхранението в непрозрачна затворена опаковка също ще помогне и ще ги защити от вредна светлина.

 

Не излагайте етикетите на замърсяване от прах и други частици

Съхранението в горепосочените опаковки също се препоръчва, за да се избегне запрашаване. Това е изключително важно особено за етикети, които ще се поставят с апликатори, както и за термодиректни етикети и етикети за термотрансферен печат. Ако тези видове етикети са прашни, механизмите на апликаторите и термопринтерите ще се износят, защото замърсяващите частици действат като фина шкурка.

 

Когато получите етикети от Дилком, те ще бъдат предварително почистени и внимателно опаковани, за да не бъдат наранени при логистичните операции. Тази оригинална опаковка, предоставена от нас, е често една от най-добрите Ви опции за защита от влага и замърсяване.

 

Как правилно да съхраняваме етикетитеСпазвайте определена позиция за съхранение

Ако нямате специална поставка за съхранение на етикети на ролка, има няколко лесни начина да ги съхранявате така, че да запазите етикетите в отлично състояние. Най-добре е да ги наредите вертикално една върху друга на чиста и гладка повърхност, когато не ги използвате. Общото правило е, че не трябва да поставяте повече от три ролки една върху друга за дълъг период от време, защото тежестта може да повреди или деформира долните ролки. Това правило варира в зависимост от теглото и големината на ролките.  

 

 

Не задържайте етикети в склад прекалено дълго

Ако етикети се съхраняват дълго време, това може да повлияе на качеството на отпечатъка и лепилото. Общото правило, което е в сила за почти всички етикети, е че не трябва да ги държите в склад повече от една година, а при термодиректните етикети срокът е максимум шест месеца, тъй като те са много чувствителни към топлина, светлина и влага.

 

В заключение, когато производителите обмислят всички фактори, които биха могли да повлияят на качеството на продуктовите им етикети, те често пренебрегват условията и начина им на съхранение. Това обаче е важен фактор, тъй като неправилното съхранение на етикетите може значително да намали качеството им или да ги направи неизползваеми. Следвайте горепосочените съвети и Вашите етикети ще имат по-дълъг живот на експлоатация.

 

Ако имате нужда от още информация относно правилното съхранение на Вашите етикети, моля, обърнете се към нашите специалисти на sales@dilcom.com и те ще Ви консултират, за да можете да използвате материалите си по-възможно най-ефективния начин.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари