Количка

0 артикула

      

Вижте всички статии

Какво е RFID и как работят RFID системите

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

В поредица от публикации ще Ви запознаем с RFID системите, RFID етикети и тагове, тяхната разлика с баркод етикетите и приложението им в различни индустрии.

 

Днес стартираме с „Какво е RFID и как работят RFID системите“.

 

RFID е акроним на “Radio-Frequency Identification”. Това е технология, позволяваща да се записва и чете многократно цифрова информация в RFID етикети или „тагове“, наричани още и „смарт етикети“.

 

RFID етикетите се състоят от два основни компонента – антена и чип. Чрез антената се осъществява захранването на чипа и връзката между етикета и външното четящо или записващо устройство, а в чипа се съхранява записаната цифрова информация.

 

В зависимост от работната честота, която от своя страна зависи от приложението/ предназначението на етикетите, те могат да се разделят на няколко основни групи - UHF – ултра високочестотни, HF – високочестотни и LF – нискочестотни. Най-често работното разстояние, от което може да бъде прочетен/ записан даден RFID етикет, варира от няколко сантиметра до няколко десетки метра. На база работното разстояние са се обособили и така наречените NFC етикети – „near field communication”. Работният диапазон на NFC етикетите е до 20 см, а по работна честота се отнасят към високочестотните HF етикети. Повечето съвременни смарт телефони имат вграден модул за комуникация с NFC етикети и тагове. Tози модул се използва и за плащане на POS терминал.

 

RFID технологията принадлежи към група от технологии, обединени под името AIDC (Automatic Identification and Data Capture) – автоматична идентификация и събиране на данни. При този метод автоматично се идентифицират маркираните обекти и цялата събрана информация се записва директно в компютър с много малка или почти никаква човешка намеса. RFID технологията използва радио вълни за преноса на данните, като всяка RFID система има три основни компонента – RFID етикети или известни още като смарт етикети, RFID четец и антена. При активиране четецът изпраща сигнал от собствената си антена към антената на RFID етикета, при което се активира чипът на етикета, който от своя страна връща записаната в него информация към четеца. Така събраната информация се предава чрез комуникационен интерфейс към компютър, в който информацията се записва в база с данни за анализ и последваща обработка.

 

Все по-често заедно със съкращението RFID се появява и RAIN, което също идва от английски - RAdio frequency IdentificatioN. RAIN е безжична технология, която позволява да се свързват ежедневно милиарди продукти с интернет и изградените облачни структури. Това дава възможност на бизнеса и клиентите да идентифицират, локализират и проверяват автентичността на всеки един продукт и да се свързват с него.

 

IoT (Интернетът на Нещата) е технология, изискваща обмен на данни между физическия свят и дигиталния. RAIN RFID е идеалната технология, която да направи връзката между тях на приемлива цена. Тази технология се явява и част от все по-масовата дигитализация и настъпващата ИНДУСТРИЯ 4.0.

   

Очаквайте нашата следваща публикаця, в която ще Ви запознаем с видовете RFID етикети и тагове и тяхната разлика с баркод етикетите.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Услуги


Разработване на дизайн на етикети


Изготвяне на цветни проби и мостри на етикети


Печат на къси серии етикети на ролка на термотрансферен принтер


Печат на къси серии пълноцветни етикети на ролка на мастилено-струен и лазерен принтер


Печат на текстилни етикети


Цепене на сатен и тафта по размер


Изработване на фирмени печати


Ремонт, гаранционен и извънгаранционен сервиз на баркод принтери, баркод скенери и апликатори за етикети