Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Какво е RFID и как работят RFID системите

Какво е RFID и как работят RFID системите

В поредица от публикации ще Ви запознаем с RFID системите, RFID тагове и етикети, тяхната разлика с баркод етикетите и приложението им в различни индустрии.

 

В тази блог статия ще разгледаме какво е RFID и как работят RFID системите.

 

RFID системи

RFID е акроним на “Radio-Frequency Identification” (радиочестотна идентификация). Това е технология, позволяваща да се записва и чете многократно цифрова информация в RFID етикети или „тагове“. Те се наричат още и „смарт етикети“. Тази технология е метод за автоматична идентификация и събиране на данни.

 

Тези етикети се състоят от два основни компонента – антена и чип. Чрез антената се осъществява захранването на чипа и връзката между етикета и външното четящо или записващо устройство. В RFID чиповете се съхранява записаната цифрова информация. Те представляват комуникационна мрежа за локализация и идентификация.

 

В зависимост от работната честота, която от своя страна зависи от приложението/ предназначението на етикетите, те могат да се разделят на няколко основни групи - UHF – ултра високочестотни, HF – високочестотни (работят при 13,56 mhz) и LF – нискочестотни.

 

Най-често работното разстояние, от което може да бъде прочетен/ записан даден смарт етикет, варира от няколко сантиметра до няколко десетки метра. На база работното разстояние са се обособили и така наречените NFC етикети – „near field communication”.

 

Работният диапазон на NFC етикетите е до 20 см, а по работна честота се отнасят към високочестотните HF етикети. Повечето съвременни смарт телефони имат вграден модул за комуникация с NFC етикети и тагове. Tози модул се използва и за плащане на POS терминал.

 

RFID технологията се включва към група от технологии, обединени под името AIDC (Automatic Identification and Data Capture) – автоматична идентификация и събиране на данни. При този метод автоматично се идентифицират маркираните обекти и цялата събрана информация се записва директно в компютър с много малка или почти никаква човешка намеса.

 

Тази технология използва радио вълни за преноса на данните, като всяка RFID система има три основни компонента – RFID идентификатори (етикети), RFID четец и антена.

 

При активиране четецът изпраща сигнал от собствената си антена към антената на тага, при което се активира чипът на етикета, който от своя страна връща записаната в него информация към четеца. Така събраната информация се предава чрез комуникационен интерфейс към компютър, в който информацията се записва в база с данни за анализ и последваща обработка.

 

Все по-често заедно със съкращението RFID се появява и RAIN, което също идва от английски - RAdio frequency IdentificatioN. RAIN е безжична технология, която позволява да се свързват ежедневно милиарди продукти с интернет и изградените облачни структури. Това дава възможност на бизнеса и клиентите да идентифицират, локализират и проверяват автентичността на всеки един продукт и да се свързват с него.

 

IoT (Интернетът на Нещата) е технология, изискваща обмен на данни между физическия свят и дигиталния. RAIN е идеалната технология, която да направи връзката между тях на приемлива цена. Тази технология се явява и част от все по-масовата дигитализация и настъпващата ИНДУСТРИЯ 4.0.

 

Прочетете следваща блог статия, в която ще Ви запознаем с видовете RFID етикети и тагове и тяхната разлика с баркод етикетите. 

 

Тук ще получите информация за използването на тази технология за етикетиране и идентифициране на продукти и защо тя е по-функционална алтернатива на баркод технологията. Ще може да научите също предимствата и недостатъците на RFID етикетите, като например по-високата им цена и влиянието на метали и течности върху обхвата на четене.

 

В последната част от поредицата от блог статии за RFID системите ще научите повече за приложението на RFID таговете. Там разглеждаме как те се използват в системи за контрол на достъпа и за идентифициране на стоки в магазин, пощенски пратки, маркиране на животни.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари