Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Приложение на RFID етикетите и RFID технология

Приложение на RFID етикетите и RFID технология

RFID тагове - за какво се използват

В третата, последна част от поредицата ни блог статии за RFID етикетите, ще Ви запознаем с техните приложения. Tази технология вече успешно се е наложила в няколко основни области на приложение:

 

Логистика и инвентаризация

Поради високата си надеждност, RFID технологията се превръща в основа при изграждането на системи за проследимост (track and trace). В днешно време много компании се доверяват на тази технология. Все по-близо е бъдещето, когато голяма част от продуктите ще имат уникален цифров (RFID) идентификатор и собствен дигитален живот.

 

В системите за проследяване и проверка на наличности (инвентаризация) най-често се използват RFID етикети и тагове със среден и голям обсег на четене.

 

RFID тагове могат да се поставят върху инвентар, инструменти, резервни части, транспортни контейнери, куриерски пратки и книги. Те също така са много подходящи за различни стоки като дрехи, обувки, козметика, лекарства, строителни материали, бяла и черна техника и много други продукти с относително висока себестойност.

 

Този вид етикети се използват дори в обществени перални и химическо чистене, в етикети на багажи по летищата, в топки за голф и в чипове в казината за защита от кражби. В автомобилната индустрия те са приложими в коли под наем (rent-a-car) за автоматично отчитане на връщането на автомобилите и също в коли за отчитане на тол такси. RFID таговете се използват също в транспортната индустрия за проследяването на морски и други контейнери. Друго често срещано приложение е в all-inclusive гривни и идентификационни гривни, използвани в хотели, болници и големи организирани събития.

 

Те са приложими за толкова разнообразни продукти, защото позволяват записа на голямо количество информация и лични данни в чип с много малък размер. Радиочестотната идентификация се извършва от RFID четец (RFID reader), който позволява прочита на много етикети едновременно от голямо разстояние. Едно от главните предимства на RFID устройствата е, че четящото устройство няма нужда да е в пряка видимост с таговете.

 

Контрол на достъпа, защита на марката и маркетинг

За контрол на достъпа и защита на марката основно се използва технологията за близко четене RFID/ NFC. RFID етикетите могат да се вграждат в безконтактни карти, документи за самоличност, билети за градски транспорт, карти за ски съоръжения, театри, спортни събития, увеселителни паркове.

 

NFC етикетите са идеално средство за защита на марката от фалшификации. Всеки потребител, използващ смартфон с вграден NFC четец, може да провери автентичността на продукта, като прочете информацията, записана в етикета. В същото време може да получи допълнителна маркетингова информация за продукта - промоции, игри и др.

 

През последното десетилетие RFID технологията доказа предимствата си в индустрии като:

Търговия и производство на облекла и дрехи – Много от известните производители и търговци на дрехи вече използват тази технология в техните производства и магазини, не само за оптимизиране на процеса на инвентаризация и защита на марката, а и за по-удовлетворяващо преживяване при пазаруване на клиентите си. Така те подобравят имиджа на марката и повишават нейната стойност.

 

Козметика, фармация и хранителна индустрия – Освен за по-лесна и бърза инвентаризация в търговските обекти, веригата за доставки и защитата на марката от фалшификации, RFID технологията се ползва от клиентите, за да научат повече за произхода на продукта и неговите съставки, за участие в промоции и за създаване на по-тясна персонализирана връзка между марката и крайния потребител.

 

Логистика, aвиация, aвтомобилостроене, eлектроника – В тези индустрии RFID технологиите навлизат много бързо, като основната функция е локализирането и проследяването от начало до край на пратки, багаж, резервни части, компоненти или готови продукти. Освен за бърза и прецизна инвентаризация, RFID етикетите и таговете в тези индустрии също могат да се използват като защита от фалшификати, измами и кражби.

 

Прочетете следната блог статия за повече информация за какво представляват и как работят RFID системите.

 

Вижте втора част на поредицата ни блог статии по темата, която разглежда видовете активни и пасивни RFID етикети и разликата им с баркод етикетите.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари