Количка

0 артикула

      

Вижте всички статии

Видове RFID етикети и тагове и тяхната разлика с баркод етикетите

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Представяме Ви втора част от статията за RFID системи, етикети и тагове:

 

Видове RFID етикети и тагове и тяхната разлика с баркод етикетите

 

В зависимост от функционалността и предназначението на RFID етикетите, те могат да се разделят на различни групи. Според начина на захранване на RFID етикетите с енергия, те се делят на пасивни и активни.

 

Пасивните се захранват от антената на четеца, те са много по-разпространени, по-евтини и лесни за имплементация. Смарт етикетите са пасивни RFID етикети, които представляват самозалепващи хартиени или фолийни етикети, в които е вградена антена и чип (inlay) и съвместяват и двете технологии – RFID и баркод. Те могат да бъдат допечатвани и кодирани с термотрансферен баркод принтер с вграден RFID модул. Етикетите също така могат да бъдат предварително напечатани на флексо или друга конвенционална технология, след което в тях да се вградят антената и чипа.

 

Активните се захранват от вградена батерия в тях, която може да бъде и соларна. Те се ползват в специфични приложения, могат да постигнат по-голям обхват на четене и обикновено са във вид на тагове. В тях може да има вградена и допълнителна електроника, сензори и дори микропроцесор и комуникационни портове, в зависимост от предназначението им.

 

RFID етикети или баркод етикети?

 

Както в повечето случаи сравнението на две толкова различни технологии не дава еднозначен отговор на този въпрос. И едните и другите имат своите предимства и недостатъци, както ще видите по-долу и това коя технология да се приложи зависи от спецификите на приложението и целта, която трябва да се постигне.

 

Едно от предимствата на RFID технологията е възможността едновременно да се прочетат множество етикети за много кратко време без да е необходимо RFID четецът да има пряк визуален контакт с етикета. Продуктите могат да бъдат идентифицирани дори когато са в кашоните върху палетите или по рафтовете. При използването на баркод, четящото устройство чете етикетите един по eдин и при пряка видимост.

 

Другото превъзходство на тази технология е възможността многократно да се записва и променя информацията в един и същи смарт етикет, като и обемът на тази информация може да бъде многократно повече в сравнение с тази, записана дори в 2D баркод.

 

Използването на смарт етикетите като средство за защита на марката/ продукта от фалшификации също е често използвано. Всеки един RFID етикет има уникален идентификационен номер, който не може да бъде копиран или променян.

 

Основен аргумент за масовото използване на баркод етикети, а не RFID етикети, е значително по-високата им цена, но тя през последните няколко години е с трайна тенденция надолу. Като технологичен недостатък на RFID технологията може да се каже влиянието на метали и течности върху обхвата на четене на етикетите, но развитието на технологията вече дава успешни решения и в тази насока.

 

Очаквайте следващата публикация, в която ще Ви запознаем с приложението на RFID етикетите  в различни индустрии.

 

Вижте първа част на статията за RFID системите.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Услуги


Разработване на дизайн на етикети


Изготвяне на цветни проби и мостри на етикети


Печат на къси серии етикети на ролка на термотрансферен принтер


Печат на къси серии пълноцветни етикети на ролка на мастилено-струен и лазерен принтер


Печат на текстилни етикети


Цепене на сатен и тафта по размер


Изработване на фирмени печати


Ремонт, гаранционен и извънгаранционен сервиз на баркод принтери, баркод скенери и апликатори за етикети