Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Видове RFID етикети и тяхната разлика с баркод етикетите

Видове RFID етикети и тяхната разлика с баркод етикетите

Представяме Ви втората част от блог статиите ни за Radio Frequency Identification системи, етикети и тагове:

 

Видове RFID етикети и тагове и тяхната разлика с баркод етикетите

 

RFID таговеВ зависимост от функционалността и предназначението на RFID таговете, те могат да се разделят на различни групи. Според начина на захранване на етикетите с енергия, те се делят на пасивни и активни.

 

Пасивните тагове се захранват от антената на четеца (RFID reader). Те са много по-широко разпространени, по-евтини и по-лесни за имплементация от активните. Смарт етикетите (smart labels) са пасивни етикети, които представляват самозалепващи хартиени или фолийни етикети, в които е вградена антена и чип (inlay). Те съвместяват и двете технологии – RFID и баркод, за да гарантират максимална функционалност.

 

Те могат да бъдат допечатвани и кодирани с термотрансферни баркод етикетни принтери с вграден RFID модул.

 

За печат на тагове с тези принтери за етикети се изискват и термотрансферни ленти. RFID идентификаторите също така могат да бъдат предварително напечатани на флексо или друга конвенционална технология, след което в тях да се вградят антената и чипа.

 

Активните (active RFID tags) се захранват от батерия, която е вградена в тях. Батерията може да бъде обикновена или соларна. Активните етикети се ползват в специфични приложения. Те могат да постигнат по-голям обхват на четене и обикновено са във вид на тагове.

 

В тях може да има вградена и допълнителна електроника, сензори и дори микропроцесор и комуникационни портове, в зависимост от специфичното им предназначение и желанието на клиентите. Ако имате въпроси относно каква електроника може да бъде добавена към един таг, моля да се обърнете към нашите специалисти на sales@dilcom.com.

 

RFID етикети или баркод етикети?

 

Както в повечето случаи, сравнението на две толкова различни технологии не дава еднозначен отговор на този въпрос. И едните и другите имат своите предимства и недостатъци, както ще видите по-долу. Изборът на използваното решение за идентифициране и това коя технология да се приложи зависи от спецификите на приложението и целта, която трябва да се постигне.


Едно от главните предимства на RFID технологията е възможността едновременно да се прочетат множество етикети за много кратко време. По време на разчитането не е необходимо RFID четецът да има пряк визуален контакт с RFID тага. Идентифицирането на продукти е възможно дори когато са в кашоните върху палетите или по рафтовете в транспортни опаковки. При използването на баркод, четящото устройство чете етикетите един по eдин и при пряка видимост.

 

Другото превъзходство на тази технология е възможността многократно да се записва и променя информацията в един и същи смарт етикет. Обемът на тази информация може да бъде многократно повече в сравнение с тази, записана дори в 2D баркод.

 

Използването на смарт етикетите като средство за контрол на достъпа, защита на марката/ продукта от фалшификации също е често използвано. Всеки един RFID етикет има уникален идентификационен номер, който не може да бъде копиран или променян.

 

Баркод етикетите се използват масово за обикновена идентификация на продукти, суровини и материали в много различни отрасли. RFID етикетите предлагат много по-развити технологични възможности за етикетиране и уникални методи за маркиране на продукти. Въпреки това, те се използват значително по-малко от баркод етикетите. Основен аргумент за това е по-високата им цена, но тя през последните няколко години е с трайна тенденция надолу.

 

Като друг недостатък на RFID технологията може да се каже влиянието на метали и течности върху обхвата на четене на етикетите, но развитието на технологията вече дава успешни решения и в тази насока.

 

За повече информация за използването на смарт етикетите в различните отрасли, прочетете третата част от блог поредицата ни, която разглежда приложението на RFID етикетите в различни индустрии (RFID applications).

 

Вижте първата част от поредицата блог статии, която разглежда RFID системите.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари