Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Siemens стандартизира етикетирането в своите световни заводи чрез Label Managing System на NiceLabel

Дата: 2018-03-13

Индустрия: Производство

Решение: NiceLabel LMS

 

Предизвикателства

• Липса на стандартизация

• Различни нива на интеграция

• Кодирани формати на етикетите

• Липса на история на версиите

 

Решение

• Система за управление на етикети - LMS на Nice Label

• Интегрирана с PLM, MES и ERP системи

• Бизнес правила и логика, управлявани от модула за автоматизация

 

Резултати

• Възвръщане на инвестициите за по-малко от 4 месеца

• Времето за отпечатване на етикетите намалява от 8 секунди на 300 милисекунди

• Мащабно решение, използвано в 22 обекта с общо 1000 принтера

• Предлага се като услуга за най-добри практики в други фабрики на Siemens

 

Отделът за доставки на производствени услуги в Siemens има определена цел. Той отговаря за всички информационни системи, инфраструктурата и архитектурата, които позволяват на Siemens да произвежда продукти в своите заводи. Целта им е да предоставят IT системи и услуги, които да работят по възможно най-стандартизиран и ефикасен начин, като прилагат най-добрите практики, за да гарантират, че нещата вървят както трябва.

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Голямото разнообразие представлява бариера за най-добрите практики

 

Една от областите, които групата планира да стандартизира, е печатането на етикети при необходимост в заводите. Въпреки това, средата на Siemens по това време прави това усилие предизвикателно. "Преди пет години настройката за етикетиране беше разнородна и сложна", казва Леон Макдонел, мениджър за доставка на услуги, производствени операции за Motion Control Business.

„Ние се намираме в мрежа от фабрики за контрол на движението, а дори и на нашия основен обект имаше три различни решения за етикетиране. По-общо казано, имаше пет или шест решения за отпечатване на етикети.” Някои решения бяха доставени готови, а други бяха разработени на местно ниво и само за конкретни доставчици. Прилагането на най-добрите практики бе неуспешно с текущата конфигурация, тъй като всяка фабрика имаше специално приспособено решение

 

Имаше също така широка гама етикети и офис принтери във всяка фабрика. "Много от тези фабрики са си изградили свои собствени системи и са следвали собствения си подход за закупуване или доставка на хардуер. Можете да си представите за какво разнообразие става дума и ние трябваше да намерим варианти да работим с това разнообразие във фабриките ", коментира Леон.

 

Многоезичните етикети представляват предизвикателство

Тъй като Siemens е международна организация, тя трябва да произвежда етикети на различни езици. Решенията за етикетиране не могат да се справят с китайски символи, а в някои случаи дизайнерите трябва да ги трансформират в изображения.

В един момент те имаха 250 изображения, които трябваше да поддържат. Необходимостта от поддържане на различни кодирани формати забави процеса на промяна на етикетите и постави тежко бреме върху IT отдела. В най-лошия случай те ще трябва да променят ръчно стотици  кодирани формати в случай на искане за промяна.

Фабриките кодираха същия формат на етикета няколко пъти, за да се съобразят с изискванията на различните системи и марки принтери, с които разполагат.

 

Липсата на история на версиите прави контрола на качеството труден

Със системите, наследени от миналото, с които разполагаха, предприятията нямаха точна история на промените. Ако трябваше да се върнат и да намерят предишната версия на етикет, това трябваше да бъде направено ръчно, например чрез създаване на няколко версии на същия файл, за да се направи проследяването. Ако възникне грешка в етикета, последвалото разследване беше както отнемащо време, така и трудоемко, тъй като беше почти невъзможно да се определи къде е възникнала грешката в процеса на производство на етикети.

 

РЕШЕНИЕ

За да се постигне желаното ниво на стандартизация и гъвкавост, Siemens трябваше да въведе централизирана платформа за производство и отпечатване на етикети, която да се разпространи във всички предприятия.

 

NiceLabel предлага едно решение, което отговаря на всички изисквания

Siemens реши да използва системата за управление на етикетите на NiceLabel, за да се интегрира с техните PLM, MES и ERP системи и да разработи стандартно  производство и печат на етикети за фабриките Motion Control. Те успяха да постигнат това с централизираният модел на системата за управление на етикети на NiceLabel.

 

Системата за управление на етикети на NiceLabel е разположена на частен „облак” на Siemens

На един единствен сървър е инсталирана системата за управление на документи на NiceLabel (DMS) и няколко сървъра разполагат с интегрираната система на NiceLabel. Някои предприятия, които имат по-лоша интернет връзка, например в Китай, имат децентрализирани производствени сървъри и понякога се синхронизират с централизираното решение.

 

Дизайнер на етикети, който дава възможности на бизнес потребителите

Всички етикети, които са свързани към списъка с материали (BOM), като етикетите за идентификация на продуктите, първоначално са проектирани с помощта на CAD софтуера на Siemens, NX Design на Siemens и са съхранени в системата PLM на Teamcenter. NX Design също така създава XML файл, който се импортира в дизайнера на етикети на NiceLabel.

Това означава, че 70% от работата по дизайна на етикета е извършена преди да започне работата в дизайнера на NiceLabel. Всички етикети, които не са свързани с BOM, са проектирани от бизнес потребители от самото начало, използвайки дизайнера на етикета на NiceLabel.

Интуитивният интерфейс на дизайнера на етикети означава, че бизнес потребителите могат да създават и променят етикети без помощта на IT специалисти. Те могат лесно да създават етикети и да разпространяват тези шаблони за етикети между фабриките.

 

NiceLabel се интегрира безпроблемно с PLM, MES и ERP

Интеграционната система на NiceLabel е свързана с ERP системата (SAP) на Siemens и различни MES на ниво фабрики. Въпреки че заводите на Siemens използват различни решения за своя MES, NiceLabel позволява използването на универсални шаблони за етикети, които могат да бъдат отпечатани от всяка една от бизнес системите. В резултат на тези гъвкави шаблони за етикети, фабриките трябва да поддържат по-малко разновидности на шаблоните, да обработват по-малко заявки за промяна и да се наслаждават на подобрената последователност и съответствие на етикетите.

 

Нивото на интеграция с другите бизнес системи на Siemens също повиши производителността. Докато при наследените методи за интеграция печатът на етикети отнема 8 секунди, това време е намалено до средно 300 милисекунди.

Чрез въвеждането на системата за управление на етикети на NiceLabel Siemens успя да намали цялостната сложност на своите вътрешни бизнес приложения.

Преди NiceLabel, бизнес приложенията трябваше да поддържат множество принтери. Сега те могат да се справят с бизнес правилата и логиката, използвайки модула за управление на системата за управление на етикети. Групата за доставка на услуги успя да увеличи максимално скоростта на интегриране, като същевременно намали разходите за внедряване.

 

Възвръщаемост на инвестициите за по-малко от четири месеца

Преди да реши да закупи NiceLabel, Siemens направи вътрешен анализ, според който възвръщаемостта на инвестициите от софтуерната стандартизация и IT спестяванията излезе по-малко от четири месеца. Сега, след като са въвели "NiceLabel", те са изпълнили първоначалните си очаквания за възвръщаемост на инвестициите и продължават да получават значителни спестявания ежедневно, благодарение на подобренията в процесите на печат и гъвкавостта при доставянето на хардуер.

 

Първоначалното усилие за инсталиране и стандартизация работи толкова добре, че се разглежда като най-добрата практика от други бизнес единици. Групата след това реши да предложи услугата NiceLabel като услуга на други фабрики в многобройните производствени бази на Siemens.

 

РЕЗУЛТАТИ

IRIS: Етикетиране като услуга в Siemens

След като разбра потенциала на технологията, групата предложи нова услуга, наречена IRIS с  NiceLabel LMS като основен компонент за други бизнес единици. "Iris е посланик на боговете в гръцката митология. Той се свързва с нещо, което е напълно прозрачно и бързо и според нас е подходящо име за това, което искахме да постигнем: предоставяне в реално време на сложни етикети за високо автоматизирани производствени и логистични среди", заявява Майкъл Бъкман, създател на решението за IRIS. И услугата се оказа популярна. "Услугата вече се използва в 22 фабрики в 4 различни бизнес единици в 6 държави в Европа и в Китай. Те работят и с много други фирми, за да въведат това бизнес решение с цел да го приложат и другаде. "

 

Нарастването на NiceLabel го прави възможно

"Тръгнахме от 1 обект и 20 принтера като част от пилотен проект преди 5 години и стигнахме до 22 обекта и 1000 принтера днес. Най-големият обект отпечатва 150 000 етикета на седмица на 200 принтера. И всичко това се задвижва чрез интеграционната система "NiceLabel", казва Майкъл. Мащабируемостта също така означава, че групата на Леон може да предлага различни нива на обслужване, в зависимост от съответната бизнес единица.

"Нашата стандартна услуга използва централизирано частно облачно решение, внедрено в Siemens. Но за клиенти, които имат гарантирани изисквания за кратки срокове или висока надеждност, можем да предложим решение за местно сървърно производство за големи производствени обекти и за райони с лоша интернет връзка", заявява Леон.

Възможността да се адаптира решението към нуждите на различните бизнес звена и фабрики е ясно предимство за Сименс и една от основните причини за широкото приемане на модела за етикетиране като услуга в организацията.