Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Нов регламент (EU) 2018/775 относно етикетирането на хранителни продукти

Дата: 2020-04-09

Нов регламент за етикети на хранителни продуктиОт 1 април 2020 г. се прилага нов Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/775 за определяне на правила за прилагането на член 26, параграф 3 от Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Европейския парламент и на Съвета за предоставянето на информация за храните на потребителите.

  

В член 26 от Регламент (ЕС) № 1169/2011 се изисква да се посочва страната на произход или мястото на произход в случаите, когато липсата на посочване може да заблуди потребителя по отношение на реалната страна на произход или място на произход на съответния краен хранителен продукт, особено ако придружаващата го информация или етикетът като цяло предполагат, че той произхожда от друга страна или място. 

  

Някои държавите членки на ЕС, включително и България, са поискали 6 месеца отлагане на влизането в сила на регламента. Очаква се решението на ЕК.

   

Необходимо е да се предвиди времето, през което да се използват наличните етикети и опаковки. Хранителните продукти, пуснати на пазара или етикетирани преди датата на прилагане на настоящия регламент, могат да бъдат продавани до изчерпване на наличностите.

  

Специалистите от Дилком са на разположение да Ви консултират при избора на подходящ етикет.

  

Можете да видите целия регламент.