Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Нов регламент за енергийно етикетиране

Дата: 2021-04-01

Нов регламент за енергийно етикетиранеНа 1 март 2021г. влезе в сила новият регламент на Европейския Съюз за енергийно етикетиране. Обновената система означава, че търговците на черна и бяла техника трябва да започнат поетапно да сменят съществуващите етикети, на които е изобразена информацията за енергийните класове, с нови такива.

 

Обновените етикети ще съдържат по-опростена скала, която ще помогне на потребителите по-лесно да сравняват енергийната ефективност между различните продукти. Системата може да доведе до значително намалени разходи за енергия за потребителите в ЕС.

 

Въвеждането на новата по-лесна система за класифициране на продукти се прави с цел да се помогне на потребителите да правят информиран избор при закупуването на нови енергийно ефективни продукти, като в същото време да се насърчават производителите да разработват по-малко енергоемки уреди. Обновените етикети ще съдържат и QR код, който ще дава достъп до допълнителна информация за продукта.

 

Както старите, така и подобрените етикети ще носят ключова информация за капацитет и размери на продукта, както и ниво на шум, консумация на вода и електричество. Промяната  е главно във въвеждането на новата скала за енергийна ефективност, която ще се състои само от букви от A до G. По този начин, ще се избегнат възможни грешки и обърквания, които преди произлизаха от факта, че повечето уреди изглеждаха сякаш принадлежат към едни и същи топ категории, но всъщност са много различни. Например хладилник, който досега е бил от категория А+++, сега може да стане категория C, въпреки че хладилникът ще е също толкова енергийно ефективен, колкото преди, а A++ съдомиялна, може би ще принадлежи към категория E. По подобрената система, в първите категории A и B в началото най-вероятно няма да има много продукти. Това означава, че се проправя път за иновативни и по-енергийно ефективни продукти, които да бъдат разработени за пазара, и които ще имат конкурентно предимство.

 

Специалистите на Дилком могат да Ви осигурят качествено решение за Вашите енергийни етикети, спрямо индивидуалните нужди и среда на складиране и употреба на уредите Ви. 

 

Ако имате въпроси, относно новата система за енергийно етикетиране, моля, обърнете се към нашите специалисти на имейл sales@dilcom.com и ние с удоволствие ще Ви дадем необходимата информация.